Kterak čajů připraviti

Ještě před tím, nežli se budeme způsobům přípravy čaje samotného věnovat, nutno zdá se nám připomenout několikero rad všeobecných:

  • nádoba, v níž se čaj připravuje, musí býti hliněná, porcelánová, majoliková či skleněná, nikdy však kovová, plechová.
  • voda musí býti čistá, pokud možno měkká, vařená v nádobě jakékoli, ale čisté, bez zápachu, nemastné.
  • voda dlouho se vařící není vhodná, neboť neotevře více lístků čajových.

1. Příprava čajů černých, červených, tmavých a standardních sort čajů ovoněných či aromatizovaných.

K tomuto způsobu přípravy je nutné však použití sítka bambusového či jiného, nebo filtru z papíru.

O přípravě samé:

Do konvice vyhřáté o velikosti cca 4 dcl vsypeme 3 čajové lžičky čerstvého čaje. Zalijeme právě se vařící vodou a ponecháme 2,5 až 3 minuty louhovat. Čaj zlatový pak všecek slijeme přes sítko (filtr) do vyhřátých připravených šálků.

Přípravy způsobu tohoto hojně je užíváno i u některých jiných, zejména standardních (méně kvalitních) druhů čajů, jako je Zhu Cha, Chun Mei, Dian Lu, Wu Long, Shui Xien a podobně. 

U přípravy čajů tmavých (Puerů) dobu louhování až na 8 minut prodloužiti možno.

2. Příprava čajů zelených, bílých, žlutých, modrozelených a vyšších tříd čajů ovoněných.

Způsob přípravy čaje tento vychází z předpokladu, že do konve vkládány jsou čaje čerstvé a kvalitní. Použití čajů nekvalitních či vyvanulých s sebou nese zklamání neboť jejich louhování vodou zchladlou za následek patok nepitelný má.

O přípravě samé:

Do konvice vyhřáté o velikosti cca 4 dcl vsypeme lopatku čaje (3 – 4gr). Vodu, krátkým varem právě prošlou odstavíme a necháme na 800C zchladnouti. Tou pak čajové lístky v konvi zalijeme a ponecháme 3 – 5 minut močiti. Nálev vzniklý naléváme do připravených šálků. 

Do konvice dle chuti doplňujeme další převařenou vodu. Tuto však postupně necháváme zchladnouti toliko na teplotu vyšší než v případě předchozím.